Planera ditt jobbsökande
Det är alltid bra att ha en plan för ditt jobbsökande. Då kan du söka jobb mer effektivt och precist och förhoppningsvis leder det till att du snabbare och lättare hittar rätt jobb. Genom att vara förberedd så kan du slå till snabbt om du hittar något intressant.

Lön och förmåner på jobbet
Det är alltid bra att veta vad andra tjänar inom samma yrke för att sätta upp ditt eget mål. Om det finns förmåner eller andra villkor som är viktiga för dig så skriver du ner dem. Varje bransch brukar ha sin egen statistik. Vi rekommenderar dig att söka upp den branschorganisation som ditt yrke tillhör.

Flytta för jobb
Vill du ha ditt jobb nära ditt hem eller kan du tänka dig att flytta? Oftast är detta en praktisk fråga, i alla fall för de som har etablerat boenden, har familj och barn. Med familj är det inte alltid så lätt att flytta. Har du inte familj? Då står alla möjligheter öppna för dig.

Gör dig tillgänglig!
Vänta inte på annonserna. Skicka en allmän ansökan med meritförteckning till de rekryteringsföretag som tar emot sådana. En förteckning över dessa finns i Kunskapskällan om du söker på “Bemanningsföretag”. Då finns du med i deras databaser när de får in rekryteringsuppdrag som kan passa dig och många av dessa tjänster annonseras aldrig ut någonstans.

Sök jobb spontant
Har du någon drömarbetsplats? Gå själv in på deras hemsida och se om de har några lediga jobb som passar, men räkna inte med att de alltid lägger ut alla lediga jobb där, för det gör de inte. Vi rekommenderar dig att ta kontakt med personalansvarig eller rekryteringsansvarig och fråga hur det ser ut med lediga jobb och om de tror att det kommer att finnas något som kan passa dig framöver, samt om du kan skicka in din intresseanmälan i förväg? Många företag tar gärna emot spontanansökningar om du har rätt kompetens för jobbet.

Berätta för “alla” att du söker jobb
Det är kanske inte så bra att sprida ut till alla att man söker ett nytt arbete om du inte vill att din nuvarande arbetsgivare ska veta det. Det gäller trots allt att ha lite tur för att hitta ett jobb.